Az én történetem

Gyorssegély

Gyakorlati ötletek

Szombat, 2019-10-19, 2:50 AM
Üdvözöllek Vendég
Nyitólap | Regisztráció | Belépés | RSS

Én írok. Te olvasol?

Testi tünetek

Szülés után az ember nincs éppen fitt formában, ha pedig még ráadásnak egy ilyen terhet is kell cipelnie, mint a gyereke elvesztése, különösen nehéz a visszazökkenés. Azt gondolom, hogy ha az embernek egy teljesen problémamentes szülése volt, utána sem hozza a legjobb formáját, de van egy nagy elõnye: ott a gyereke, így nem magával foglalkozik.

Én személy szerint nagyon sokat szenvedtem magamtól, pontosabban a látványomtól. Amikor kijöttem a kórházból, még mindig akkora hasam volt, mintha 4-5 hónapos terhes lennék, a régi ruháim nem jöttek rám, csak azok, amiket a terhesség alatt hordtam. Ebben az volt a legszörnyûbb, hogy folyton rettegtem, nehogy valaki megkérdezze, mikor jön a baba, mert én ott menten belehalok a kérdésbe. Szerencsére nem fordult ilyesmi elõ sosem, de mondom, nagyon tartottam tõle, mert tényleg úgy néztem ki, mintha még mindig várandós lennék.

A megjelenés azonban csak egy kényelmetlenség volt a sok közül. Hiszen ha vannak varratok Benned, akkor tudod már, hogy az elég kellemetlen. Ez megint csak olyasmi, amit a gyereke körül ugráló kismama félvállról vehet, mi viszont - egyéb dolgunk nem lévén - szenvedünk tõle, és minden mozdulat a veszteségünkre emlékeztethet. Az egyetlen jó hírem ezzel kapcsolatban, hogy ezek a dolgok (varratok körüli fájdalom, szülés utáni vérzés stb.) elmúlnak, és késõbb már Te sem fogsz annyira emlékezni a fizikai fájdalmakra.

Fontos még, hogy mivel kisbabát szültél, a szervezeted úgy gondolja, hogy akkor most itt az ideje a szoptatásnak, és elkezd tejet termelni. Ezt gyógyszeres úton általában már a kórházban igyekeznek megelõzni, és Bromocriptint adnak rá. Van, aki nem szed gyógyszert, inkább elviseli az ezzel járó lelki fájdalmakat, és megvárja, míg elapad a teje magától. Én gyógyszert kaptam, amitõl bevallom, cefet rosszul voltam. A vérnyomásom 80/52 volt, állandóan ájuldoztam, ráadásul allergiás is lettem rá, és a második dobozzal már be sem szedtem, mert csupa kiütés lettem tõle. A kiütések elmúltak, de pár hét múlva (ha jól emlékszem, úgy szülés után 5-6 héttel) mégis megindult egy kis tejelválasztás, ami nagyon rossz volt lelkileg, de semmilyen fájdalommal nem járt fizikailag. Gyógyszer helyett most a vizesruhás borogatást választottam, és másnapra el is múlt.

Sokszor hallottam a terhesség alatt, hogy majd a szoptatástól lemennek rólam a felszedett kilók. Nem hiszem, hogy tényleg ettõl függ, mikor kapod vissza a régi súlyodat. Nekem ugyebár nem volt alkalmam szoptatni, ennek ellenére 3 hónappal a szülés után már mind a 16 pluszkiló a múlté volt, bár hozzá kell tennem, hogy nekem - talán mert óriási hasam volt a végén - nagyon megnyúlt a bõröm, és hiába voltam ugyanannyi kiló, mint terhesség elõtt, az alakom már nem lett a régi. Na de ennél nagyobb bajunk sose legyen, nem igaz?

Én beleestem egy nagy hibába, amit azért mesélek el, hátha Te jobban jársz. Annyira elviselhetetlennek éreztem a megváltozott testemet a szülés után, hogy idõ elõtt elkezdtem tornázni. Eszedbe ne jusson! Jól kicsesztem magammal, mert eszetlen módon mindjárt egy belsõcomb-erõsítõ géppel kezdtem, ami - hogy finoman fogalmazzak - nem tett igazán jót a gátsebemnek. Szóval ha nem szeretnél magadnak még további extra fájdalmakat, akkor javaslom, várd meg a teljes felépülésedet, bármennyire is szeretnéd visszakapni a régi formád! Hosszú távon egész biztosan jobban jársz egy kis türelemmel!