Az én történetem

Gyorssegély

Gyakorlati ötletek

Szombat, 2019-10-19, 2:37 AM
Üdvözöllek Vendég
Nyitólap | Regisztráció | Belépés | RSS

Én írok. Te olvasol?

Az édesapák

Vannak férfiak (jobb híján nevezem csak így õket), akik meg vannak gyõzõdve arról, hogy a nõ a hibás a történtekért, és fájdalmukat haraggá formálva nekiesnek életük párjának. Így csak gyenge, ostoba emberek viselkednek. Ezért aztán én nem is róluk, hanem az IGAZI édesapákról beszélnék most, akik valódi társként, emberként viselkednek a bajban (is).

Azért érzem fontosnak, hogy beszéljek róluk, mert a környezetünk hajlamos lesz megfeledkezni róla, hogy ez a dolog neki is nagyon fáj. Mivel a fizikai tünetek, fájdalmak hozzád kötõdnek, mindenki csak arról érdeklõdik majd, hogy Te hogy vagy, miközben sokan el fogják felejteni, hogy õt is megkérdezzék arról, hogy viseli. Te ne mulaszd el ezt, és a saját fájdalmadat néha félretéve kérdezd meg, tudsz-e segíteni neki Te valamit. Õ éppen úgy elveszítette a gyermekét, ahogy Te, és még ha nem is volt vele olyan kapcsolata, mint Neked, õ is várta, szerette, és most gyászolja azt a kisbabát.

A férfiak sokszor nehezebben beszélnek a fájdalomról, a veszteségrõl, és nem is szabad elvárni tõlük, hogy úgy beszélgessenek errõl a dologról, mintha nõk lennének. Nem mindenki képes rá. Az én férjem például egy nagyon okos, intelligens ember, akiben rengeteg szeretet van, de nem az a típus, aki könnyen megnyílik, pláne, ha szenved. Neki - tudom, ez kicsit furcsán hangzik - a fekete humor segített. Nem érzéketlenségbõl, hanem mert egyszerûen szüksége volt egy szelepre, ahol távozik a feszültség. Megbeszéltük már az elején, hogy nem veszem sértésnek, ha õ esetleg hülye viccet csinálna bizonyos fájdalmas helyzetekbõl, mert elõre tudom, hogy nem bántani akar, és õ sem érzi viccesnek a helyzetet, csak nála ez lesz a feszültség levezetése. Úgy gondolom, mindenkinek joga van úgy gyászolni, ahogy akar, ahogy tud. A lényeg a gyógyulás, nincs most ennél fontosabb!

Próbáld figyelni, hogy neki mire van szüksége, és segíts neki Te is, ahogy õ segít Neked. Ha valamikor szükség van rá, hogy maximálisan odafigyeljetek egymásra, hát egy ilyen tragédia pontosan az az alkalom.